April 06, 2023 - BY Admin

TRANŠEJAS SVECES - PEREMOGI UGUNSGRĒKS

Tranšejas sveces.


Tranšejas sveces ir vairāk nekā gadsimtu senas. Tās tiek ražotas kopš Pirmā pasaules kara. Tās izgatavoja no skārda bundžām vai izgrieztiem artilērijas lādiņiem, pildīja ar avīzēm un lupatām un pēc tam piepildīja ar vaska, speķa, augu eļļas un mašīneļļas maisījumu...


Mūsdienās mēs varam izgatavot tranšeju sveces ar standarta dizainu un paredzamu kvalitāti, kad tās tiek izmantotas, no viegli pieejamiem lētiem materiāliem.

 

 

Ražošanas tehnoloģija.


Tranšeju sveču izgatavošana sākas ar skolas fizikas un ķīmijas kursu atsvaidzināšanu. Jo tranšejas sveces vissvarīgākā īpašība ir enerģijas (siltuma) daudzums, ko tā izdala degšanas laikā.


Tranšeju sveces var iedalīt divās grupās atkarībā no to paredzētā lietojuma - telpu gatavošanai/apkurei un apgaismojumam. Arī šajā gadījumā noteicošais faktors būs siltuma daudzums, ko izstrādājums izdala laika vienībā.


Tranšejas svece sastāv no TREJĀM daļām - kārbas, kartona un parafīna. Un tās kvalitāte ir tieši atkarīga no līdzsvara, ko ir atraduši šīs sveces ražotāji.


Pieredze rāda, ka burkas proporcijai jābūt no 1:3 līdz 1:2 (augstums:diametrs). Ja attiecība ir lielāka par 1:2, pilnīga efektīva "degvielas" sadegšana nebūs, ja tās diametrs ir 10 cm (standarts), tās augstums nedrīkst pārsniegt 5 cm. Ja degšanas virsma ir iegremdēta zemāk par 3 cm no burkas malas (ar 10 cm diametru), liesma ievērojami pavājinās, jo trūkst gaisa padeves.


Svecēm, ko izmanto apgaismojumam, tas nav svarīgi.

 

Atgriežoties pie skolas dabaszinātņu kursiem, mēs atceramies, kā notiek pats degšanas process...


Ciets vai šķidrs materiāls nedeg tiešā nozīmē. Degošā materiāla gāzveida fāze ir tā, kas deg. Parastās sveces dakts - diegs vai aukla, kas saplūst sveces "ķermenī", nav "degošs materiāls", un kalpo kā "transportlīdzeklis" izkausētajam vaskam (parafīnam, stearīnam) degšanas zonā, kur kausējums sāk iztvaikot un pat gāzveida stāvoklī iesaistās oksidatīvajā reakcijā - sadeg, atbrīvojot enerģiju ...


Mūsdienu tranšejas svecē kā "dakts" tiek izmantots gofrēts kartons, kas sagriezts "šķērsām" un novietots burkā stāvus. Ir divu veidu "daktis" tranšejas svecēm - zvaigzne un spirāle.


"Zvaigznes" daktis ir 3-4 stingra gofrētā kartona sloksnes ar pusplatām spraugām vidū. Šīs "kartītes" ar spraugām ievieto vienu otrā, veidojot zvaigznes struktūru, ko ievieto burkā. Šāda svece deg uz "kartīšu" malām, kas izvirzītas virs degošā materiāla. Šādas sveces deg ilgi un vienmērīgi, optimāli tās izmanto "buržuķos" jeb paštaisītos siltuma izkliedēšanas radiatoros. Tās ir sveces telpu apsildei vai apģērba žāvēšanai.


Dakts "spirāle" ir gofrēts kartons, kas sarullēts un ievietots burkā. Ciets trīsslāņu (kastes) kartons nav piemērots šādam dakturam. Izmanto divslāņu gofrēto kartonu, ko izmanto būvniecības nozarē lamināta vai parketa grīdas segumu pamatnes izgatavošanai. Šādu kartonu piegādā ruļļos, lai to varētu sagriezt vajadzīgajā izmērā.


Spirālveida dakts tinums nodrošina daudz lielāku degmaisījuma iztvaikošanas laukumu nekā zvaigžņveida dakts. Tādējādi laika vienībā var sadedzināt daudz lielāku "degvielas" daudzumu. Tas nozīmē, ka ar tādu pašu degvielas siltumspēju (sadegšanas siltumu) laika vienībā izdalītās enerģijas (siltuma) daudzums būs daudz lielāks. Šādas sveces ir piemērotas ēdiena gatavošanai. Divas vai trīs blakus novietotas sveces dod pietiekami daudz siltuma, lai uzvārītu 3-5 litrus ūdens. Spirālveida vītņveida sveces ir izturīgākas pret vēju.


Pieredze rāda, ka ciešs kartona lentes tinums, pirmkārt, novērš pietiekamu gaisa piekļuvi un, otrkārt, samazina burkā ieplūstošā parafīna daudzumu. #FirePeremogi "dubultās spirāles" tinuma tehnoloģija - no divām dažāda platuma kartona lentēm - nodrošina pietiekamu gaisa plūsmu degšanas zonā, kā arī ietaupa kartonu par 25 - 30 % un līdz ar to palielina vaska iepildījumu burkā par 30 - 35 %.


 

Pamatnes lentes platums ir par 5 mm mazāks nekā kannas sieniņas augstums. Pastiprinošā" lente var būt 1 līdz 2 cm plata, bet ne platāka par pusi no pamatlentes platuma.


Šauro lenti vienmēr novieto "apakšā", un kannas augšdaļā izveido atvērtu platās lentes spirāli.


Šāda svece nezaudē savu efektivitāti līdz pat 80 % no degšanas laika, kas savukārt pārsniedz degšanas laiku svecēm ar "normālu" (šauru tinumu).

 

 

Eksperimentāli noteiktam kartona veidam (divi slāņi, biezums 3 mm) tika konstatēts optimālais lentes garums: platā - 115 cm, šaurā - 135 cm (ar diametru 10 cm).


Šaurās lentes garums ir izvēlēts tāds, lai pēdējā pagriezienā veidotos "apmale", kas ir nepieciešama, lai veidotos sprauga starp kārbas sieniņu un "bāzes" (platās) lentes. Šī sprauga ir īpaši nepieciešama, ja vasku lej aukstumā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par +5 grādiem. Tā nodrošina vaska saķeri ar laku, kas pārklāj skārdenes metālu. Ja šādas saķeres nebūs, "liešana" pēc sacietēšanas izkritīs no kārbas (parafīnam ir diezgan liela siltuma saraušanās).


Var palielināt spirāles spraugu, uztinot nevis divas, bet trīs lentes - vienu platu (pamatne) un divas(!) šauras (pastiprinošas). Jebkurā gadījumā šim kartona veidam un šim kārbas diametram visu kartona lentu kopējais garums ir 250 cm.


Aizdedzes daktis ir izgatavotas no šauras lentes. Aizdedzes daktis ir izgatavots no šauras lentes, un tā garums ir "divi kārbas augstumi + 8 cm". Tukumu saliek uz pusēm un "uzliek" uz platās lentes pirmajā pagriezienā. Tas novērš aizdedzes dakts izkrišanu no spoles. Gatavajā svecē aizdedzes dakts daļas var viegli izkārtot pa tās virsmu, novēršot to atdalīšanos iepakošanas un transportēšanas laikā.

 

 

 

 

 

 

Ielejot izkausētu parafīnu, tā temperatūra ir no 80 līdz 120 grādiem. Uzkarsējot virs 120 grādiem, kartona līme kartona sastāvā sāk vārīties, veidojas daudz gāzes burbuļu, kas neļauj kartonam iesūkties vaskā un aizpildīt spirāli.


Ieteicams iepildīt "pa vienam", lēnām, līdz burkas malām. Pēc sacietēšanas parafīns saraujas tā, ka kartona spirāle kļūst redzama un ātri aizdegas.


Nepielejiet parafīnu tā, lai gatavajā svecē (pēc atdzišanas) tas pilnībā nosegtu spirāli un tās virsma būtu gluda - šādas sveces aizdegas ļoti ilgi.


"Lējuma" iekšējā struktūra izskatās šādi:

 

 

 

 

Tikpat svarīga ir arī degviela - tai jābūt parafīnam, nevis stearīnam. Kaloriskās vērtības (sadegšanas siltuma) atšķirība - 48 MJ/kg parafīnam un 22 MJ/kg stearīnam - ir acīmredzama.


Parafīna avots ir piegādātāja noliktava, stearīna avots ir lielveikals.


Līdz šim parafīna vidējā cena no noliktavas ir 3 000 euro par tonnu.


Vidējā stearīna cena lielveikalā (mājsaimniecībā lietojamām svecēm) ir vairāk nekā 12 000 euro par tonnu. Atšķirība ir vēl acīmredzamāka.


No tirgū pieejamajiem dažādajiem parafīniem, šķiet, vislielāko ievērību pelnījis tehniskais parafīns, ko iegūst, attīrot (uztverot) dūmgāzes ogļu elektrostacijās. Šādu parafīnu parasti apzīmē ar FT-WAX.


Tas ir labs materiāls, kušanas temperatūra ir aptuveni 110 grādi, praktiski nedūmojas, tāpat kā lielākā daļa augstmolekulāro alkānu, kas to pozitīvi atšķir no dabiskajiem vaskiem (bišu vaska vai palmu vaska), kuriem ir arī zemāka siltumietilpība (30 - 33 MJ/kg). FT-WAX no Ķīnas Tautas Republikas parasti ir pieejams par pievilcīgu cenu, kas ir zemāka par 2000 par tonnu.


Parafīnu un stearīnu var sajaukt, bet ne mazāk kā 2 pret 1, lai pārāk nesamazinātu produkta siltumietilpību...

 

 

 

Brīvprātīgais Moskalik

# ukraiņu-latviešu draudzības kopiena